De Climathon in Delft
Op 27 oktober om 13.00 uur werd het startsein gegeven voor de Climathon in The Green Village op de campus van de TU Delft. 40 studenten, onderzoekers en ondernemers zijn vol enthousiasme aan de slag gegaan met twee uitdagingen; innovatieve maatregelen bedenken om energie te besparen in de Aula van TU Delft en met ideeën te komen hoe gebruikers zelf hun energieverbruik kunnen verlagen.
Er is veel winst te behalen als het gaat om energiebesparing in gebouwen. 30% van de totale wereldwijde energieconsumptie wordt namelijk in gebouwen verbruikt. Besparing kan onder andere door nieuwe manieren van klimaatbeheersing toe te passen en het gedrag van de gebruikers aan te pakken. Voor deze Climathon ging het specifiek om energiebesparing in de Aula van de TU Delft. Een enorme ruimte, waar met slimme oplossingen het energieverbruik omlaag te brengen moet zijn.
Drs. Paul Althuis - TU Delft
Serge Santoo - The Green Village
Dreamteams voor 24 uur
Doordat aan een Climathon mensen met zeer verschillende achtergronden deelnemen, kom je gezamelijk tot nieuwe inzichten en is de eerste stapgezet in het bedenken van innovatieve oplossingen. In Delft waren studenten en professionals vertegenwoordigd uit werkvelden als architectuur, bedrijfskunde, software engineering, procestechnologie, energiesystemen en stedelijke ontwikkeling.
Ideevorming versnellen
Binnen de Climathon wordt een aantal facetten uit het Educatieprogramma van Climate-KIC toegepast. Met de handvatten van workshopleider Bram van der Grinten, konden de teams als snel aan de slag om te brainstormen over een van de twee uitdagingen.
Inhoudelijke experts, zoals een data-scientist en product developer van TOON, en een onderzoeker van de TU Delft op het gebied van embedded software voor energiebesparende maatregelen, gaven achtergrondinformatie op de techniek achter de uitdagingen. Na 24 intensieve uren van samenwerking en het verkennen van oplossingen, presenteerden de vijf teams hun ideeën aan elkaar en aan de jury. Juryvoorzitter was Dr. Kirsten Dunlop, CEO van Climate-KIC.
En de winnaar is...
De jury heeft het team NICHE uitgeroepen als winnaar. Uitdagend aan een ruimte als de Aula van TUDelft is dat er - vanwege de historische waarde van het gebouw - geen bouwkundige aanpassingen mogen plaats vinden. Om energie te besparen en tegelijkertijd de gebruikers meer tevreden te stellen, bedacht NICHE het plaatsen van dividers en een manier om de vrijgekomen warmte uit de collegezalen naar de gangen te leiden.
"Wat ik erg leuk vond aan de Climathon was dat je met enthousiaste mensen werkt aan oplossingen voor echt relevante problemen. In het geval van de aula wordt er al 20 jaar gediscussieerd over wat te doen aan het enorme energieverbruik van het gebouw. Het waardevol om na te denken over eenvoudige out-of-the-box oplossingen, die potentieel een grote impact zouden kunnen hebben met een relatief kleine investering.", zo vertelt Levien van Zon van Team NICHE.
Team NICHE stelt voor om op plekken waar het wat koeler is infraroodpanelen te plaatsten. Dergelijke warmtebronnen zijn efficiënt en geven plaatselijk een aangename warmte.
De combinatie van bovenstaande oplossingen leidt een besparing op de gehele verwarming van de aula. Het idee om bestaande technologie slimmer te gebruiken, zonder dat er grote bouwkundige aanpassingen noodzakelijk zijn, was de jury voor de jury doorslaggevend om hen uit te roepen tot winnaar.
Het vervolg
Team NICHE mag een voorstel doen om een plek te verwerven in het nieuwe Smart Energy Efficiency Platform (SEEP), dat binnenkort van start gaat onder leiding van prof. dr. Kornelis Blok van TUDelft. SEEP brengt diverse disciplines samen om kennis en projecten op het gebied van energiebesparingen binnen steden te bundelen en versterken.
De andere ideeën voor energiebesparing
Energy Hunters
Team Energy Hunters presenteerde een oplossing om het warmteverlies in de nachtelijke uren te beperken. Zij introduceerde het idee om kunststof gordijnen voor de grote glazen pui van de Aula te plaatsen. Dit concept wordt bijvoorbeeld ook gebruikt in de glastuinbouw om warmte binnen te houden.
BIP Ltd.
Team BIP Ltd. presenteerde hun innovatieve product Cool-Out. Cool-Out is er op gericht om een gedragsverandering in energiegebruik te realiseren. Zij richtte zich op het bewuster open zetten van ramen en deuren. Door het openen van een raam of deur gaat namelijk 5-10% van de warmte verloren. Medewerkers zijn zich niet bewust van dit warmteverlies en denken er vaak niet aan de verwarming lager te zetten.
Team BIP Ltd. ziet als oplossing het bevestigen van een sensor op ramen en deuren, die via een app op een smartphone aangeeft dat men of ramen/deuren moet sluiten of de verwarming lager moet zetten. Deze technologie zorgt daarmee voor bewust omgaan met temperatuur en energie.
Behalve een directe bijdrage tot een lager energieverbruik, genereert Cool-out ook data van de ruimten. Deze data kunnen worden gebruikt om pro-actief een aangenamer en efficiënter binnenklimaat te realiseren. Zelfs de gebruiker kan herkend worden, zodat de temperatuur en ventilatie specifiek op hem of haar is afgestemd.
Eco Nudge
Team Eco Nudge werkte aan een case voor de consumentenmarkt. Zij bedacht een spaarsysteem voor EcoCredits, die je ontvangt als je efficiënt omgaat met energie. De EcoCredits kunnen ingewisseld worden voor Eco-producten om op deze manier het bewustzijn van gebruikers te vergroten.
InterVenergie
Team InterVenergie stelt voor om een app voor studenten te ontwikkelen waarmee korting te verdienen is op de huisvestingskosten als vastgestelde energiebesparingen gerealiseerd worden. Deze besparingen worden dan via een app gemonitord.
Leonardo Melo - Deelnemer
Sukanya Prabhudesa - Deelnemer
De Climathon - Nieuwe kijk op innovatie en energie!
Met de organisatie van deze wereldwijde Climathon geven de 4.500 deelnemers een boost aan klimaatinnovatie. Binnen 24 uur worden honderden ideeën bedacht om onze wereld een beetje leefbaarder en gezonder te maken. Ideeën die, als de teams dat willen, via Climate-KIC en de deelnemende steden verder ontwikkeld kunnen worden.
Daarnaast geeft het de deelnemers een kijkje in de keuken van hoe innovatieprocessen werken en welke rol zij daar zelf in kunnen spelen. De kunst is om in een team met leden van verschillende achtergronden te komen tot compleet nieuwe inzichten.
Gerrit van Doorn nam deel aan de Climathon en vertelt: “Het is een hele uitdaging om het probleem scherp te definiëren als je met multidisciplinaire teams onder hoge druk werkt. Als het lukt, dan ontstaan er unieke oplossingen. Het feit dat je langere tijd aan een probleem werkt, zorgt er ook voor dat je steeds verder verdiept en de zaken uitwerkt…tenminste als je het probleem klein en eenvoudig gehouden hebt.”
Volgend jaar is de Climathon op 26 oktober.
Doe je mee? Laat het ons weten via communicationsnl@climate-kic.org!